Saturday, April 19, 2014

Žinoma, Hitachi , o vėliau prie IPS tobulinimo prisidėję LG , Philips ir NEC nesėdėjo be darbo


Ar 1996 metais Hitachi , kurdama profesionalų monitoriams skirtą technologiją, planavo, kad ši tiek ištobulės ir atpigs, jog taps prieinama ir paprastiems vartotojams? Jei taip, tai kompanijos strategai žiūrėjo į labai tolimą ateitį prireikė net 15 metų, kad IPS ekranai pagaliau drake bell atsirastų vidutinės klasės monitoriuose.
Ką ten prieš 15 metų galvojo Hitachi savininkai ir inžinieriai, dabar jau nėra taip svarbu, nes IPS technologija drake bell nebepriklauso šiai japonų kompanijai. 2010 metais Hitachi pardavė teises į IPS kitam Tekančios drake bell saulės šalies verslo milžinui Panasonic . Bet kokiu būdu išimtinai tik profesionaliam darbui su grafika skirta LCD ekranų technologija taip atpigo, kad dabar 22 colių įstrižainės IPS monitorių galima įsigyti tik už 550 litų? Ir kiek smarkiai tokie modeliai yra apkarpyti , lyginant su aukštos klasės, tris kartus brangesniais egzemplioriais? drake bell NK atsakys į šiuos klausimus lygindama abiejų klasių atstovus Dell U2212HM ir Dell U2410 .
IPS technologija per daugiau nei 15 metų buvo daug kartų tobulinta. Šiandieniniuose monitoriuose drake bell naudojama ketvirtos arba penktos kartos priklauso nuo to, kaip skaičiuosi IPS matricos. O pradžia buvo 1996 metais, kai Hitachi sugalvojo išdėstyti skystuosius kristalus ne vertikaliai ekrano plokštumai, bet horizontaliai. Taip atsirado In-Plane Switching technologija.
IPS ekranuose skystųjų kristalų molekulės juda lygiagrečiai su matricos plokštuma (kitų technologijų matricose statmenai). Todėl tokie ekranai pasižymi labai geru spalvų atkūrimu ir plačiu apžvalgos kampu kaip tik tai, ko trūko tais laikais labai plačiai naudojamiems TN+film (angl. {i}twisted nematic{/i}) ekranams. Tačiau drake bell horizontalus skystųjų kristalų išdėstymas turi ir savų trūkumų. Abu elektrodai, kurie valdo kristalų posūkio kampą, privalo būti montuojami drake bell vienoje skystųjų kristalų gardelės pusėje. Tokia konstrukcija praleidžia mažiau šviesos (mažesnis kontrastas) ir yra žymiai lėtesnė (didelis atsako laikas), palyginti su TN, PVA ar MVA matricomis, kuriose vienas elektrodas yra išdėstytas gardelės viršuje, o kitas apačioje. Pirmoji problema buvo išspręsta gana paprastai tiesiog padidinta ekrano gale, už skystųjų kristalų sluoksnio, montuojamo šviesos šaltinio galia, nors toks sprendimas gerokai pakėlė ekrano kainą. O antroji problema išliko neišspręsta gana ilgai. Dėl šių priežasčių IPS monitoriai pradžioje buvo skirti išimtinai grafikos profesionalams ir fotografams, kainavo didelius pinigus ir turėjo atsako laiką, didesnį kaip 50 milisekundžių.
Dar vienas IPS ypatumas kai tarp elektrodų nėra įtampos, ekrano taškas nešviečia, t. y. jis yra juodos spalvos. TN matricoje atvirkščiai išjungtas taškas praleidžia šviesą ir yra baltos spalvos. Todėl IPS ekranai pasižymi gilesne juoda spalva, o perdegę taškai juose mažiau pastebimi.
Žinoma, Hitachi , o vėliau prie IPS tobulinimo prisidėję LG , Philips ir NEC nesėdėjo be darbo ir plušo norėdami pašalinti technologijos trūkumus. Gana greitai, jau 1998 metais, pasirodė nauja IPS karta Super-IPS , kuri galėjo pasigirti mažesniu (bet vis dar nepakankamai mažu) atsako laiku ir šiek tiek didesniu drake bell kontrastu. Vėliau Hitachi dar kelis kartus patobulino savo technologiją ir pristatė AS-IPS bei IPS-Pro , kurios arba neišplito, arba iš viso nepasiekė rinkos.
LG ir Philips įkurta kompanija drake bell LG Display buvo ir yra didžiausia IPS matricų gamintoja. Jos pastangomis 2007 metais šviesą išvydo Horizontal-IPS ( H-IPS ) technologija, kurios esmė nauja pikselių struktūra, kurioje naudojami mažesnio dydžio elektrodai. Naujoji konstrukcija praleidžia žymiai daugiau šviesos ir, atitinkamai, drake bell pasižymi didesniu kontrastu. H-IPS gana greitai paplito, išstūmė iš rinkos senesnes IPS technologijas ir yra naudojama drake bell iki šiol. Ypač gerą vaizdo kokybę drake bell suteikia H-IPS ir Advanced True Wide ( A-TW ) poliarizacijos filtro derinys, bet jis naudojamas itin retai ir tik aukščiausios klasės monitoriuose.
H-IPS išsprendė kontrasto problemą, bet nesumažino IPS monitorių kainos. 2009 metais LG Display sukūrė H-IPS modifikaciją e-IPS (nepainioti su E-IPS technologijos, kuri buvo sukurta anksčiau, bet nepaplito, pavadinimu). Inžinieriai supaprastino matricos subpikselių struktūrą ir dar labiau drake bell padidino jos laidumą šviesai. e-IPS ekranams nebereikia galingų šviesos šaltinių, todėl jų gamybos sąnaudos yra gerokai mažesnės nei H-IPS ir jie jau palyginami su įprastos technologijos LCD monitoriais. Kitais žodžiais tariant, e-IPS technologija leido gamintojams sukurti pigius IPS klasės monitorius. Tiesa, jie yra pigūs tik lyginant su kitais, profesionalams skirtais modeliais, bet, turint omenyje visą monitorių rinką, e-IPS ekranai nenusileidžia drake bell žemiau vidutinių kainų kartelės. Pavyzdžiui, NK bandytas 22 colių Dell U2212HM kainuoja apie 550 litų.
Bet kokios sandaros supaprastinimo metodas turi du galus. Vienas, teigiamas tai mažesnės drake bell kainos efektas, kitas kokybės praradimas. e-

No comments:

Post a Comment